Kijk een ei

Kijk..., een ei was het logische vervolg op het succes van Wolkenjas (1981) en Peer vindt nieuwe avonturen (1983). Maar Delfgaauw wil meer. In 1984 beginnen de voorbereidingen voor Weg van waan, naar ‘De Storm’ van Shakespeare.

Er verschijnt een reusachtige vogel die een prachtige, groot ei legt. Peer, blind geworden, ontwaakt in zijn kast en probeert een poppenkastspel te beginnen. De Glibber onderbreekt hem. Om goed te kunnen spelen om de hand van de poppenspeler mooi open te laten gaan is er wel wat meer nodig. Glibber wijst Peer op het grote ei dat de vogel heeft achtergelaten, maar dat niet te breken valt, zelfs niet met behulp van August Eierzitter. Peer beseft dat hij dieper zal moeten doordringen in de wereld van de droom, wil hij ooit gaan ‘zien’ en niet alleen maar oppervlakkig ‘kijken’.
Aangelokt door de waterspiegel, stort hij zich in het water en zinkt dieper en dieper weg tot op de bodem van zijn droom. Het watermeisje schenkt hem ogen, maar wat Peer ziet, valt hem bitter tegen. Pas als het ei is gebroken, verwerft Peer ‘inzicht’ en gaat de hand van de poppenspeler open.